Често задавани въпроси

Какъв климатик да си купя ? Как да се ориентирам в разнообразието от модели и цени?

Айсклима съветва преди да изберете модел и цени първо да прецените за какво помещение ще бъде отоплявано/охлаждано.

За различните помещения са подходящи различен тип климатици виж тук.

Коя марка е най-добра?

Като висококвалифицирани специалисти и инженери по хладилна и климатична техника ние не даваме еднозначен отговор на този въпрос.

Добре е всеки един потребител да погледне първо храктеристиките на харесания климатик, след което да се консултира със специалисти в областта за детайлите по продукта.

Препоръчително е климатиците да бъдат от световно известни марки като японските/Mitsubichi и висок клас А за енергоспестяване.

Климатика за отопление ли е или са охлаждане?

Има климатици които поддържат и двете функции отопление и охлаждане това са т.нар. инверторни климатици.

Има обаче и такива, които само охладжат въздуха или такива, които само изпълняват функцията отопление, което наподобява конвекторна печка.

Предимството на инверторните климатици/топло/студено е, а че теса икономични, имат заначително по-дълъг живот на експлоатация .Те могат да работят ефективно в зависимост от марката на климатика и неговият клас до -20C при студено време.

Един от недостатъците на този вид климатици са относително по-високите им цени.Този недостатък се компенсира от намалените разходи по време на отоплителния сезон.

Колко климатици са ми нужни за да отоплявам или охлаждам две помещения?

Отговорът на този въпрос е се състои в това, дали двете помещения са преходни или не.

Ако те имат обща врата и от едното помещения може да се влезе в другото, то би следвало да може с един стенен климатик да се отоплява/охлажда – например Mitsubishi Electric MSZ-SF50VE

Освен това много важно е да се измери общата квадратура на двете помещения..

Ако тя е в границите на 60-100 кв.м моделът ще има възможност да отоплява/охлажда помещенията.Ако двете помещения нямат общ коридор или не са преходни т.е. нямат обща врата, тогава се препоръчва закупуването на два климатика може и с по-малка мощност.

Какво означава качествен монтаж на климатика?

Монтажа на климатика се осъществява от сертифицирани фирми за тази дейност.

Високо квалифицираните специалисти преминават през специални курсове на обучение с цел

оптимална работа на всички компоненти монтирани с цел охлаждане или отопление.

Качественият монтаж е свързан с правилната експлоатация и осигуряване на „по-дълъг живот   на климатика”.Много често фирмите заедно с монтажа осигуряват и гаранционен сервиз.Това дава възможност на потребителя да има връзка със специалисти по всяко време при аварии или нежелани инциденти свързани с работата на климатичната техника.

Профилактиката на климатика

Профилактиката на климатика е свързана с годишното сервизиране и оглед на техниката от специалисти.

Прочистване на филтри,измерване нивото на шум на компресора, измерване налагането на фреона в системата и др.Тези мероприятия са свързани с правилната експлоатация на климатичната система, което осигурява безпроблемна работа за отоплителния или летния сезон.

Понятия и технически термини

DEFROST-това е специална функция на климатика с цел размразяване на натрупаните замръзнали частици по външното тяло през зимата.

ФРЕОН-напълно безопасният газ вътре в климатиците, които осигурява норамлното работене на определените режими топло/студено.Основният принцип на работа е поглъщането на топлина при изпарение и отделянето на топлина при кондензация.

ЕНЕРГИЕН КЛАС А-различните класове съответстват на енергоспестяването на климатика.Когато климатика е клас А означава, че той е във високият клас на енергоикономични уреди.Особено подходящи за отопление през есенно зимния сезон.

Климатиците от друг тип например G имат малко по-ниска цена, но се характеризират с по      висока цена на разход при експлоатацията.

COP-коефициент на трансформиране т.е. какво количество енергия е консумирано от климатика.Колкото той е по-голям , толкова по-малка сметка ще платите за електричество.Нормалните граници на   съвременните климатици е над 3 .А при някой модели хипер инверторни климатици   този коефициент е над 5.

DB/A-това понятие означава шумът на климатика от вън на компресора и съответно вътре на тялото.Малките стойности означават, че климатика е безшумен.Нормалното ниво на шум е около 19-40 db на вътрешното тяло.Шумът зависи също така и от модела на климатика, фреона и движението на външното тяло-компресора.

Ако имате допълнителни въпроси моля пишете ни и ние ще Ви отговорим на вашият въпрос  ТУК